15+ TONNA/ÓRA TAKARMÁNY
Bühler TECHNOLÓGIA

A GINOP-1.2.6-8-3-4-16-2017-00104 pályázat keretében új takarmánykeverő üzemet építettünk Véménden. Ezzel nemcsak jelentősen, két és félszeresével megnőtt a cég keverőkapacitása, de a technológiai fejlesztés is új dimenziókat nyitott meg a cég előtt.

A véméndi új keverőüzem naponta óránként 15 tonna takarmányt tud gyártani, éves kapacitása 50000 tonna. A baromfi és sertés keveréktakarmányok előállítására képes keverőtechnológiát a jelenleg legmodernebbnek számító, svájci Bühler gyártmányú alapgépek biztosítják.

Az üzem épületébe világszínvonalú technológia lett telepítve, ami biztosítja a megfelelő minőséget a cég és partnerei számára. Az új takarmánykeverő kivitelezési munkáit a tatai Multimix Kft. végezte kiváló minőségben.

A minőségi takarmánygyártás érdekében szigorú HACCP minőség-biztosítási rendszert dolgoztunk ki, a hőkezelt takarmányok a legmagasabb elvárásoknak is megfelelnek. A takarmány gyártás folyamatának nyomonkövetése Takarmányőr rendszeren keresztül történik. A gyártó szoftver elektronikusan vezérli, és szabályozza a technológiai gépsort, a kezelőszemélyzet, diszpécser felügyeli a gyártási folyamatot, és ellenőrzi a legyártott termék minőségét. Az alapanyagok betárolva tartályokban találhatók, melyből a receptúrának megfelelően tartálymérlegekbe történik a komponensek összemérése.

A gabonákat és iparilag feldolgozott takarmányalapanyagokat ezután egy nagyteljesítményű darálóval ledaráljuk. A ledarált anyagokat és a mérlegekkel összemért mikrokomponenseket ezt követően egy szakaszosan működő lapátos gyorskeverővel homogénre keverjük, és ezzel létrehozunk egy minőségi takarmánykeveréket, amely alapanyagát szolgálja a további feldolgozásnak.

A technológia fontos eleme a takarmány granuláló berendezés: az alaptakarmányból, az úgynevezett „dercés tápból” gőzzel történő feltárást, hőkezelést követően préselési folyamattal jól szállítható, hosszan eltartható pellet készül.

Az IPAR 5.0 automatizálással épült, teljesen számítógépes, zárt rendszer a gyártás soha nem látott biztonságát adja. Távolról, akár telefonos alkalmazás segítségével is folyamatosan felügyelhető, vizsgálható és visszakövethető a gyártás folyamata

„Takarmánykeverő-granuláló üzem létesítése”

GINOP-1.2.6-8-3-4-16-2017-00104

Vissza nem térítendő támogatás összege: 393,10 millió Forint (37 %)

Visszatérítendő hitel összege: 403,72 millió Forint

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020.12.31.

A Palotabozsoki Zrt. a Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében 393,10 millió forint vissza nem térítendő támogatásban és 403,72 millió forint visszatérítendő támogatásban részesült „Takarmánykeverő-granuláló üzem létesítése” című GINOP- 1.2.6-8-3-4-16-2018-00104 azonosítószámú projekt keretében egy új takarmánykeverő üzemet létesít Véménden

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló projekt alapvető céljai:

1. Kiváló minőségű, magasabb hozzáadott értéket képviselő takarmánykeverékek előállítása

A beruházás célja az új üzem létesítésével és korszerű technológiai berendezések alkalmazásával a vállalkozás kész takarmánykeverék előállítási tevékenységének minőségi fejlesztése. A véméndi telephelyen kiváló minőségű, magasabb hozzáadott értéket képviselő, dupla granulálási folyamaton átesett takarmánykeverékek előállítására nyílik lehetőség, melyek a jelenlegi termékekkel szemben 10–15%-kal nagyobb testtömeg-gyarapodást és 5–10%-kal kedvezőbb takarmányhasznosítást eredményeznek a haszonállatoknál.

2. Takarmány-keverék előállítási kapacitás bővítése

A projekt eredményeként a Palotabozsoki Zrt. takarmánykeverék előállító gyártókapacitása 12-15 tonna/óra késztermék előállítására emelkedik, a jelenlegi 6 tonna/óra kapacitásról, a takarmánykeverékek minőségi fejlesztésével egyidejűleg. A meglévő kapacitások fejlesztése szükségszerű, ugyanis azok már sem a jelenlegi, sem pedig a jövőben várható kereslet kielégítésére nem alkalmasak.

3. Környezeti terhelés csökkenése

Az üzembe beépítésre kerülő korszerű technológiai berendezések a fajlagos takarmányfelhasználás csökkenésén keresztül hozzájárulnak a környezeti terhelés csökkenéséhez. Az energiahatékonysági szempontok javítása érdekében az üzemben napelemes rendszer kerül kiépítésre, mely hosszú távon biztosítja a környezetkímélő és takarékos működtetést.

Az új üzemegység, illetve a tervezett kapacitásnövekmény a mindenkor hatályos jogszabályoknak, és a Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-18/1993. számú előírásában foglalt HACCP követelményrendszer előírásainak megfelelve kerül kialakításra. A szakmai/műszaki standardok megvalósulását biztosító eljárások, módszerek alkalmazásában a vállalkozás menedzsmentje több évtizedes tapasztalatokkal, és referenciákkal rendelkezik.

A projekt az Európai Unió támogatásával, a Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program „Élelmiszeripari komplex beruházások támogatása kombinált hiteltermékkel” című GINOP-1.2.6-8.3.4-16 kódszámú pályázati felhívás keretében valósul meg, 393,10 millió forint vissza nem térítendő támogatás és 403,72 millió forint visszatérítendő hitel segítségével. A projekt hatására a Palotabozsoki Zrt. legalább 1 új munkahely teremtését vállalta.

Az új takarmánykeverő kivitelezési munkáit a tatai Multimix Kft. végezte kiváló minőségben.