Palotabozsokon a központi majorban található húsz méteres szárítótoronyba rögtön a szántóföldről érkezik be a
learatott gabona. A tisztító és
szárító funkciót ellátó Bio Dryer kapacitása 25 tonna óránként, és kulcsszerepe van abban, hogy a termény akár
egy évre eltarthatóan kerüljön
a magtárba.
A torony új, korszerű, videó kontroll berendezéssel van ellátva, a szárítóban lévő termék hőmérsékletét szárítás
közben 250 ponton ellenőrzi,
ez nagyfokú precizitást és biztonságos feldolgozást tesz lehetővé.
A szárítási programot az aratási napok határozzák meg, a programot a búza, a kukorica, a napraforgó, az árpa és
a repce igényeinek megfelelően
állítják be. Az ütemezés kulcsfontosságú, hiszen a növénytermesztés egész éves munkája múlik itt a műszak
figyelmén, hogy megőrizzék, gondozzák,
és megfelelően raktározzák a megtermelt terményt.
2010 óta Bio Dryer típusú, modern szárító működik a toronyban, ami jelentős energiamegtakarítást, kíméletesebb
szárítást és jobb minőségű
szárított termékeket jelent.
15000 tonna kukorica, 4-5000 tonna búza, 1500 tonna árpa, 800 tonna repce, 2000 tonna napraforgót dolgoznak fel
kollégáink, emellett
bérszárítással is foglalkozunk.
Új, modern magtárunk 1800 négyzetméteres felületen 6000 tonna szemestermény magas minőségű tárolására
alkalmas kapacitással rendelkezik.
Átadásával cégszinten összesen 20000 tonnára növeltük a tárolókapacitást.
Az itt tárolt gabonabázist nagyrészt takarmányként használják fel cégen belül, hiszen a megtermelt
szemestakarmány 90 százaléka a
takarmánykeverőbe kerül. A régi takarmánykeverőt teljes egészében szójafeldogozó üzemmé alakítjuk át.
A Palotabozsoki Zrt. számára stratégiai kérdés, hogy az általunk nevelt állatok a minőségi tartási
körülmények részeként saját fejlesztésű,
ellenőrzött tápot kapjanak. A partnereink számára értékesített csirkék takarmány-receptúrája hosszas
termékfejlesztés és rengeteg tesztelés
eredménye.
2006-ra alakult ki az az egyedi receptúra, ami már megfelel azoknak az elképzeléseknek, amit az egészséges
csirkék neveléséről gondolunk.
Közel tökéletesen, hiszen a precizitáshoz szenvedélyesen ragaszkodó szakembereink elkötelezettségét jól jelzi,
hogy nem dőltek hátra,
rendszeresen figyelik és értékelik az állatokat és a takarmányt, és szükség esetén finomítanak a receptúrán.
A csirkék takarmányául szolgáló szemestermény nagy részét magunk állítjuk elő. A recept féltve őrzött érték,
kizárólag a Bát-Grill Kft. részére
felnevelt és takarmányozott csirkék exkluzivitása. A szakembereinket az a cél vezette, hogy a csirkék
növekedésük során minden szükséges
tápanyagot, vitamint és nyomelemet megkapjanak.
Jelenleg is zajlanak arra vonatkozó kutatások, hogy pontosan milyen plusz élvezeti értéket nyújt ez a receptúra.
Ezen eredményekig azonban
támaszkodhatunk a vendéglátóipari szakemberektől, séfektől és fogyasztóktól visszaérkezett érzékszervi
tapasztalásokra: hogy a bátaszéki csirkék
húsa szaftosabb, porhanyósabb, rostokban gazdag.
De talán ennél is fontosabb, hogy a modern technológiai háttérrel minden eddiginél alaposabban nyomon
követhetjük az alapanyag útját a kész
termékek előállításáig, folyamatosan mérve a fehérje, zsír, szárazanyag értékeket, a beltartalmi és
mikrobiológiai összetevőket. A saját
takarmánnyal etetett madár vitálisabb és egészségesebb.