1800+ HEKTÁR SZOLGÁLTATÁS
20 000+ TONNA TERMÉNY TÁROLÁS

A Palotabozsoki Zrt. fő tevékenységét a növénytermesztés jelenti, ami a saját állattenyésztést és takarmánykeverést, kisebb részben az árutermelést szolgálja ki. Jelenleg 1300 hektáron gazdálkodunk, és további 1800 hektáron nyújtunk mezőgazdasági szolgáltatást. A növénytermesztés nagy részét a hagyományos magyarországi haszonnövények teszik ki: kukorica és őszi búza, jelentős mértékben termesztünk olajos napraforgót, repcét, szóját és őszi árpát, valamint búza és árpa vetőmagot.

A megtermelt gabona nagyobb részét a saját állatállomány részére, takarmányozási célra használjuk fel. A megművelt területek Baranyahidvégtől Sárpilisig terjednek, ezek többsége mind jóindulatú föld. A földszerkezet sajátosságának több előnye van, logisztikai kihívást a távolság jelent. A területek többnyire dombosak, de a kisebb hányadát tekintve sík részek egyaránt élvezik a dél-pannon napsütés áldásos hatásait.

Sok más mezőgazdasági céghez hasonlóan jelenleg az éghajlati változás állít kihívás elé minket. Elsődleges feladatunk a fenntartható fejlődés megteremtése, az ökológiai lábnyomunk csökkentése, a gazdasági hatékonyság növelése. Fejlesztéseink ezért leginkább ezeket a területeket célozzák, hogy ellensúlyozzuk a szeszélyes csapadék, a melegedő nyarak okozta negatív hatásokat.

PRECÍZIÓS GAZDÁLKODÁS

Jelentős léptékváltást jelentett a Palotabozsok Zrt. számára, hogy 2018-ban precíziós gazdálkodást vezettünk be. Hatékonyan elegyítjük a hagyományos gazdálkodás örökségét a modern technológiai adottságokkal.

Az év során rendszeresen végzünk talajelemzést és tápanyagvizsgálatot. A mezőgazdasági ágazatra korábban jellemző, régi rutinszerű pazarlást mára szinte teljes mértékben felszámoltuk, amivel a teljesítményt és a gazdaságosságot is nagymértékben javítottuk.

A talajnak, a növényeknek és a környezeti igényeknek megfelelő növényvédelmet és tápanyagot parcelláról parcellára tudjuk adagolni. A modern szoftveres rendszerben térképen tervezzük meg a mezőgazdasági munkafolyamatokat, majd a tápanyag eloszlását már a műholdas vezérlés szabályozza. Az emberi munkát megkönnyítő vezérlési technikák minden korábbinál pontosabb növénytermesztést tesznek lehetővé.

„Nem a hozamcsúcs a cél, hanem a harmonikus termelési hatékonyság.”